O Dotici

Najlažje me boš spoznala preko intervjuja, ki sem ga leta 2021 dala za Okrogle trebuščke. 

Vabljena k branju!

Tjaša, snovalka Dotice

Kako in kdaj se je rodila ideja za podjetje Dotica? Od kod vam inspiracija za tako izvirno ime?

 

Ideja se je rodila po pogovoru oziroma klepetu ob čaju z mojo dobro prijateljico, ki sedaj z družino živi v tujini, na Nizozemskem. Razpravjali sva o tem, kje se lahko v Sloveniji kupi izvirno slovensko darilo ob rojstvu otroka. Tako se je rodila ideja o Dotici. Ime Dotica izhaja iz besede dota – popotnica otroku. Tudimo se, da so takšni tudi naši produkti (naravni materiali, ročno izdelani v Sloveniji), zato je naš moto: ”Naravno, ročno in slovensko.” Popotnica, ki ostane v trajnem spominu in ni samo potrošni material.

 

Je k temu, da ste se podali na samostojno podjetniško pot, pripomoglo tudi dejstvo, da ste sami mamica? Ste med nosečnostjo in po njej mogoče pogrešali takšno ponudbo?

 

Res je, da sem tudi sama mamica, vendar je moj sin Maks sedaj, ko sem se podala na samostojno poslovno pot že pravi najstnik (haha). Če sem iskrena, se ob njegovem rojstvu nisem ukvarjala s ponudbo za novorojenčke. Takrat sem bila v čisto drugih vodah, zaposlena mamica v eni izmed slovenskih bank, kjer sem prav tako uživala v svojem delu in se ukvarjala predvsem s ponudbami stanovanjskih kreditov.

 

Kakšni so bili vaši poslovni začetki? So bili v skladu s sanjami, ki ste jih želeli uresničiti?

 

Lahko rečem, da sem še vedno na začetku, saj je Dotica začela ponujati svoje produkte pred letom dni in dejansko si nisem predstavljala, da so lahko začetki tako težki. Postaviti svojo spletno trgovino in jo promovirati na pravi način, je bil zame precej velik zalogaj, tako časovno kot finančno, saj nisem imela potrebnega znanja, predvsem ne v marketingu. Zato, da se prebiješ med vso konkurenco na trgu, da te ljudje opazijo, da sploh izvedo da obstajaš, je potreben čas. Znanje pa je ključ do uspeha v tem. Poleg znanja še vztrajnost in da se držiš svoje poti. Nikoli ne boš prav zares vsem ustregel in tako je prav. Slediti je treba sebi in uživati v tem, kar počneš. Moja želja je, da stranke prepoznajo, da je vsak izdelek narejen z ljubeznijo. Želim si tudi, da ostane trajen spomin. Kot sem že omenila, sem bila pred tem 20 let v bančništvu in zelo rada sem delala z ljudmi. Sedaj moram drugače predstavljati podjetje, in sicer prek spleta, kjer ni osebnega kontakta z ljudmi. In takšen stik zelo pogrešam …

Zakaj ste se odločili, da boste prav vi ponujali izdelke za dojenčke, otroke in mlade mamice?

 

Nisem se prav zares odločila, da bom produkte za dojenčke in mlade mamice ponujala v takšnem obsegu kot jih sedaj, da bom imela svojo spletno trgovino, kaj šele svojo blagovno znamko. Na začetku je bila moja ideja prodajati produkte drugih, že uveljavljenih in priznanih slovenskih ustvarjalcev, v paketih. Se pravi, sestaviti različne pakete iz njihovih produktov in jih ponuditi trgu. Potem pa sem si nekega dne rekla, da zmorem imeti tudi svojo blagovno znamko. To je nastalo spontano in iz začetnega hobija, sedaj pa prerašča v ”business”. ”Zakaj ne bi poskusila ponuditi trgu svoje kolekcije?” so me spraševali bližnji. Skupaj smo izbrali lepe barve in vzorce, visoko kakovostne materiale. S pomočjo prijateljice je nastala prva kolekcija. Seveda smo vse lepo ovekovečili s prelepimi fotografijami in prva kolekcija se je zelo dobro prijela. Imela sem seveda ob sebi ljudi, brez katerih ne bi uspela. Še vedno jih imam. Moja sta bila samo ideja in vložek, brez šivilj, fotografov, pomoči pri objavah na spletu in drugih dobrih ljudi, ki mi stojijo ob strani, ne bi šlo. Brez njih bi verjetno že izgubila voljo za nadaljevanje, a smo nekako skupaj šli skozi to prvo leto in vesela sem, da je tako, da sem vztrajala.

Na tržišču najdemo veliko različnih otroških izdelkov, vaši pa so prav posebni. Po čem se razlikujejo od drugih? Kaj so tiste lastnosti, ki jih ne morejo nadomestiti izdelki drugih blagovnih znamk?

 

Produkti znamke Dotica so vsekakor posebni v sami izdelavi, vsestranski uporabnosti in uporabljenih certificiranih naravnih materialih, prijaznih okolju ter seveda nežni otroški koži. Poudarek je na tem, da so produkti Dotice namenjeni za obdarovanje ob rojstvu. Naše izdelke največkrat poklonijo ljudje, ki imajo radi oseben pristop. Vsi tisti, ki iskanju darila posvetijo več pozornosti kot običajno. Posamezniki, ki namesto masovnih industrijskih produktov prisegajo na v Sloveniji narejene butične izdelke. Želimo, da naši izdelki ostanejo otroku trajen spomin in da mu že v zibelko položimo drugačne vrednote. Naravno, ročno, slovensko – kar je tudi naše vodilo. Seveda imamo veliko zadovoljnih mamic, ki same izberejo izdelek pri Dotici za svoj mali zakladek.

 

Kdo ustvarja kakovostne in in nežnih pastelnih barv tetra odejice, kapice, rutke, slinčke, blazinice, spalne vreče, odejice, brisačke …? Kaj vam služi za navdih? Gre za ročno izdelane izdelke?

 

Na začetku mi je pri tem pomagala prijateljica, brez katere Dotica ne bi bila tukaj, kjer je. Ona me je vpeljala v svet materiala, vzorcev in barv blaga. Ona je bila navdih za drugačne izdelke za dojenčke, ki so sedaj naše glavno vodilo, saj so tudi meni zelo blizu. Drugačne barve, drugačni vzorci ne tako otroški, malo bolj posebni. Sedaj pa sem jaz tista, ki izberem blago, barve, vzorce, naredim kombinacijo in jo predstavim šivilji. Potem je seveda stvar pogovora, kjer me šivilja prijazno opozori, na kaj moram biti pozorna glede same izdelave, in tako nastane kolekcija, pri kateri se vsi produkti nekako ujemajo med seboj. Seveda so vsi narejeni ročno izpod rok pridnih slovenskih šivilj. Prav vsi ustvarjalci, ki stojijo za to zgodbo, so namreč zelo srčni ljudje in z našo zgodbo povezani na prav poseben način.

Kateri vaši izdelki za dojenčka so najbolj priljubljeni pri slovenskih mamicah? Prisluhnete njihovim željam, potrebam in komentarjem ter svoje izdelke nadgrajujete, izpopolnjujete?

 

Lahko bi rekla, da so se vsi naši produkti zelo dobro ”prijeli”, saj imamo v ponudbi resnično uporabne artikle, ki jih potrebuje vsaka mlada mamica. Odejice, brisačke, ninice, pleničkarice, slinčke, rutke … A če bi morala izpostaviti dva izdelka – bi v preteklem letu to zagotovo bila poletna odejica iz tetra materiala in rutka. Mamice obožujejo tetra material. Je zračen, lahek in vsestranki. Seveda prisluhnemo tudi željam strank in tako smo dodali v ponudbo tudi spalne vreče, kapice in naglavne trakove. To je bila vsekakor pobuda mamic, vendar pa ostajamo pri dodatkih za dojenčke in nimamo namena izdelovati oblačil, saj menimo, da so pripomočki bolj primerni za darilo ob rojstvu otroka.

 

Kaj razkriva Dotična kolekcija pomlad-poletje 2021? Kakšni trendi so vpeti vanjo? Kaj odraža?

 

Torej na kolekcijo pomlad-poletje 2021 smo še posebej ponosni. Uspelo nam je ponuditi zelo kakovostno tetra tkanino v cvetličnih vzorčkih, ki so letos pravi trend, ne glede na spol otroka. Seveda smo izbrali primerne barvne kombinacije, tako za punčko kot fantka. In seveda ne manjka tudi enobarvnih kosov za vse tiste, ki so bolj minimalistični. A vse to v materialu, ki je tako zelo iskan in željen pri mamicah – tetra oziroma muslin. Blago je kakovostno z Oeko-Tex 100 certifikatom. Tako vsakdo najde nekaj za svoj okus. Prav tako smo dodali še trakove in kapice iz jersey bombaža, ki je prav tako v cvetličnih vzorčkih. Vse skupaj lahko zaokrožite tudi s šik elastikami za lase, ki so nepogrešljiv kos letošnjega poletja, tako za mamice kot starejše sestrice v enakih vzorčkih.

Pomislili pa ste tudi na novopečene mamice, ki se soočajo s številnimi izzivi pri negi in skrbi za novega družinskega člana. S katerimi izdelki želite ‘pocartljati’ njih?

Tudi za mamice se pri Dotici najde kakšna malenkost. Tako lahko obdarovalec izbere spalno masko za mamico (za boljši spanec), ki ga vsekakor mlada mamica potrebuje. Ali pa morda nepogrešljive mehke blazinice za večkratno uporabo (za dojenje ali umivanje), narejene iz tetra materiala, ali pa kakšna elastika (scrunchie) za lase, da bo mamica vedno urejena (tudi doma). Vsekakor ne smemo pozabiti na dva odlična naravna kozmetična izdelka (milo in mazilo kamilice ali sivke ter oljčno olje), ki je tako za mamico kot dojenčka nujen kos v vsakem domu.

 

Ko se rodi dojenček, marsikdo tuhta in tuhta o darilu zanj. Imate vi kakšen namig, kaj bi bilo najbolj izvirno presenečenje za otročka in mamico? Kako ga izbrati?

 

Skratka, zelo pomembno je, da si vzamemo čas in razmislimo, kaj podariti. Sploh, ko gre za bodočo mamico in nenazadnje tudi očka, saj podarjate celotni družini, kajne?! In tukaj imate res veliko časa za premišljen nakup: vsaj nekaj mesecev, da temeljito preverite ponudbo in izberete trajnostno. V bistvu s pravo izbiro darila podarimo prav to: kakovosten produkt, ki ga bodo v družinimorda celo več generacij, z veseljem uporabljali in ga priporočili tudi prijateljem.

 

Zelo veliko smo napisali, kako izbrati darilo za novega člana v našem blogu Obdarovanje. Vabimo vas, da si ga preberete, prav tudi ostale naše bloge, polne nasvetov.

 

Za vse, ki želijo podariti več, ste pripravili tudi ljubke pakete. Kaj vsebujejo?

 

Res je. Pripravili smo nekaj idej in sestavili ljubke paketke. Tako stranka prihrani čas, saj uporabi našo idejo in ji ni treba izbirati, in denar, saj je paket cenejši od nakupa več posameznih artiklov. Paketki so zelo raznoliki in cenovno različni in verjamem, da se za vsakega nekaj najde. Lahko pa še vedno izbirate tudi med posameznimi artikli in paketek sestavite sami. Mi ga lično zavijemo, dodamo čestitko in ga pošljemo na izbrani naslov.

 

Kje si lahko vsi, ki jih vaša ponudba zanima, pogledajo pester nabor izdelkov Dotica?

 

Najdete nas na spletni strani www.dotica.si, prav tako smo prisotni tudi na zelo priljubljeni tuji platformi Etsy na naslovu www.etsy.com/shop/dotica. Spremljate nas lahko vsakodnevno tudi na Instagramu in Facebooku. Prav tako imamo za člane družine Dotica mesečni novičnik, ki ga pošljemo po mailu in vsak mesec v njem najdete novosti in seveda kakšen popust. Brezplačno se lahko pridružite družini Dotica na naši spletni strani. Do 20. 06. 2021  pa lahko izkoristite 10-odstotni popust na celoten nakup s  kodo: pomlad21.

 

Nam lahko razkrijete, kakšne načrte snujete za prihodnost? Kam bo poneslo Dotico in vas kot njeno idejno vodjo?

 

Idej imamo ogromno, načrtov tudi, a za enkrat naj to ostane še skrivnost. Vsekakor pa jih bomo z veseljem in pravočasno delili z vami na vseh zgoraj omenjenih povezavah. Za enkrat lahko povem le to, da bomo (seveda na pobudo strank) dodali v ponudbo tudi personalizacijo. Na povpraševanje oziroma željo stranke izvezemo tudi ime otroka na izbrani artikel (odejico, brisačko, rutko in ninico). Naša želja je, da se predstavimo tudi osebno, zato upamo, da se bomo lahko kmalu predstavili tudi na kakšnem sejmu ARTish oziroma kje drugje. O vsem vas bomo seveda obveščali sproti, zato nas spremljajte še naprej.

Obišči trgovino

Pridruži se družini dotica

Vabim te, da se pridružiš Družini Dotica in ne zamudiš uporabnih nasvetov in seveda ekskluzivnih ponudb.

Seveda bomo veseli, če boš z nami delila simpatične fotografije z našimi izdelki in povabila v naš družinski krog nove člane.

Ko se včlaniš ti pošljem kodo za popust, ki velja za prvi nakup.

Hvala, ker si z nami.

S prijavo se strinjaš, da boš občasno prejela e-poštna sporočila s koristnimi vsebinami za starše novorojenčkov, občasno pa tudi sporočila z marketinško vsebino.