Brezplačna poštnina za vse nakupe nad 85 EUR

Kako izbrati ime za dojenčka ?

Družinski člani Dotice smo poletno popoldne preživeli ob srkanju osvežujoče limonade, obenem pa smo zajadrali v tematiko, ki se dotika izbire imena. Vsi smo bili enotnega mnenja, da je to izjemno odgovorna naloga za starše. Otrok bo izbrano ime nosil vse življenje. Po njem ga bo poklicala vzgojiteljica, ko bo želela, da se pridruži igri ostalih, njegovo ime bo zapisano v redovalnico, tako se bo podpisoval na različne poslovne dokumente, mogoče pa bo njegovo ime celo krasilo kakšno naslovnico knjige. Ime bo del njega, zato je treba dobro razmisliti. To je ime, ki bo toplo odmevalo v vašem domu.

Družinski člani Dotice smo strnili glave ter izpostavili najpomembnejše, kaj vse je treba upoštevati pri poimenovanju novega družinskega člana, na kaj vse je treba pomisliti, česa ne smete zanemariti …

Izbira imena za dojenčka

Oba s partnerjem se morat strinjati

Ključno je, da za otroka izberete ime, ki je všeč tako vam kot tudi partnerju. Če nista enotnega mnenja, naredita daljši seznam in tuhtajta. Večkrat imena izgovorite na glas, mogoče vam bo sčasoma kakšno prav posebno prirastlo k srcu. Zaradi imena se nikar ne prepirajta, poskušajta s skupnimi močmi poiskati najlepše za vašega malega kraljeviča ali kraljično.

Moderno ime: DA ali NE?

Seveda lahko ”plonkate” in pokukate na seznam najpopularnejših imen zadnja leta, vendar se morate zavedati, da bo potem v vrtcu, šoli ali na igrišču več dečkov ali deklic prav s tem imenom. Vas bo to motilo? Bo to vznemirjalo vašega otroka? Če ne, potem ste na dobri poti, da izberete pravo ime za svojega otroka. Statistični urad Republike Slovenije navaja, da so starši v letu 2019 najpogostje za novorojenčka izbrali naslednja imena: Luka, jakob, Mark, Filip, Nik, Tim, Jaka, Žan, Jan in Lovro, za novorojenko pa: Zala, Eva, Ema, Lara, Sara, Maša, Mia, Ana, Neža, Zoja in Lana. Preostala si lahko preberete na povezavi. Je v vas katero prebudilo posebna čustva? Vas je katero še posebej navdušilo

Čudovito v povezavi s priimkom

Vam je všeč določeno ime? Kako pa zveni skupaj s priimkom? Če je lahko izgovorljivo, potem je to top. Mogoče razmislite le o tem, da zraven dolgega priimka izberete krajše ime, zraven kratkega, pa daljše ime. Vendar to ni pravilo, samo predlog.

Neobičajno ime: PREDNOST ali SLABOST?

Navduševanje nad neobičajnimi imeni je z leti naraslo. Če se odločite za takšnega, dobro preštudirajte, kaj pomeni. Razmislite, ali bo čez nekaj let še vedno tako super in ali zaradi imena vaš otrok ne bo postal tarča posmeha.

Tradicionalno ime

Obstajajo čudovita imena, ki so pristno slovenska. Obstajajo takšna, ki na daleč razkrivajo poreklo. Mogoče pa si predstavljate, da bi v naročju pestovali Jožico, Kristino, Olgo, Avguština ali Jurija. Čeprav so bila takšna imena nekoč pogosta izbira staršev, so dandanes zelo redka.

Poimenovanje po najljubšem igralcu, pevcu …

Tudi poimenovanje po slavnem pevcu ali igralcu je lahko možnost. Pri tem pazite na zapisovanje, izgovorljivost, če je tuje. Pomislite na to, ali se bo otrok preprosto naučil napisati svoje ime. Ga bodo drugi znali izgovoriti? Lahko pa si bo ustvaril poklicno kariero v tujini in bo vesel, da ima internacionalno ime. Nikoli ne veste, kakšna prihodnost ga čaka.

Dedovanje” imena

Pri mnogih družinah je v navadi, da sin podeduje ime po očetu, hčerka po mami. Ali po dedku, babici, stricu, teti … Ime se deduje iz roda v rod, iz generacije v generacijo. Ustvarja se dolga veriga pomembnosti imena, obenem pa se izkaže spoštovanje do osebe, po kateri je otrok poimenovan.

Upoštevanje predlogov pri izbiri imena

V matično knjigo boste zapisali tisto ime, ki je všeč vam in partnerju, ne prijateljem. Ni nujno, da pred otrokovim rojstvom tudi z njimi delite svojo izbiro. Lahko prisluhnete njihovim predlogom, toda odločite se na koncu povsem sami. Naj vam srce zaigra ob izgovarjanju otrokovega imena.

Izkušnje mamic, kako so izbirale svojemu otroku ime

Petra: ”Želela sva, da sin nosi mogočno ime. Verjameva, da so takšna imena, ki nosijo v sebi črko R. Zato je Lenart.”

Nina: ”Najin sin je Kevin. Iskala sva ime z globokim pomenom. In nima takšnega imena zaradi slavnega igralca Kevina Costnerja.”

Andreja: ”Sin se je rodil maja in logično je bilo, da mu bo ime Maj. Hihihi …”

Nada: ”Ker sem imela zelo rada teto, ki ji je bilo ime Neža, se danes moja deklica imenuje prav tako. In lahko rečem, da je tako srčna kot moja teta. Zagotovo je neka magičnost v imenu …”

Sara: ”Ko sva izbirala, se nikakor nisva mogla odločiti. V ožjem izboru so bila tri kratka imena. Ko sva jo v porodnišnici zagledala, sva vedela, da je ime Tia ustvarjeno za njo.”

Spletni kotiček Dotica je za vas pripravil posebno ponudbo. Ob izbiri ninice, odejice, rutke ali brisačke, ki so povsem iz naravnih materilov in ročno šivani v Sloveniji, vam lahko otrokovo ime po predhodnem naročilu brezplačno tudi izvezemo. Vse  informacije dobite če nam pišete tjasa@dotica.srcna-spletka.com

Deli naprej

Facebook
LinkedIn

Pridruži se družini dotica

Vabim te, da se pridružiš Družini Dotica in ne zamudiš uporabnih nasvetov in seveda ekskluzivnih ponudb.

Seveda bomo veseli, če boš z nami delila simpatične fotografije z našimi izdelki in povabila v naš družinski krog nove člane.

Ko se včlaniš ti pošljem kodo za popust, ki velja za prvi nakup.

Hvala, ker si z nami.

S prijavo se strinjaš, da boš občasno prejela e-poštna sporočila s koristnimi vsebinami za starše novorojenčkov, občasno pa tudi sporočila z marketinško vsebino.