Our little Dotica is now available worldwide

Nasveti za spanje

Obstajajo 3 osnovna dejstva:

Prvič – novorojenčki nimajo notranje ure, ki razlikuje med dnevom in nočjo.
Drugič – imajo nenehno potrebo po hranjenju, zato spijo v dve do štiriurnih intervalih.
Tretjič – čimprej se sprijaznite, da boste prve mesece neprespani. Če ne še dlje…

Mama na straži

Tako nekako gre: dneve in dneve ste urejali dom, opremljali otroško sobico, kupili cel kup ljubkih igračk in opreme za novorojenčka. Prišel je dan D. Štorklja je prinesla drobno kepico in vi ste zdaj to ljubko kepico prinesli domov. Dobrodošel nov družinski član! To je tvoja nova sobica in tole tvoja posteljica. Je tako? Približno. Potem se začne realnost. Otrok ne spi. Kaj pa zdaj? Obup, drama, jok. Khm. Samo brez panike.
Ker niso vsi novorojenčki enaki, boste morali nekaj časa iskati pravo rešitev, ki vam bo prinesla najboljše rezultate in odrešujoč spanec. V osnovi pa se držite naslednjih nasvetov.

Predpriprava ali nizki štart

Od rojstva do starosti približno štirih – petih mesecev imajo dojenčki prirojen refleks, pri katerem se počutijo, kot da bi padali. Ta občutek povzroči sunkovite gibe, zato se lahko otrok mimogrede zbudi. Pokrijte ga s toplo, mehko odejico, da bo imel občutek varnosti. Pomembno je, da odstranite vse plišaste igrače in težke blazine, ki bi ovirale otrokovo dihanje.

Trebušček sit je v spanec zavit

Novorojenček se pogosto zbudi zato, ker je lačen. Sploh v prvih tednih ga morate hraniti tudi ponoči. Ne delajte drame – bodite nindža mame! Ukrepajte hitro in učinkovito. K otroku pojdite ob prvih znakih prebujanja, ne prižigajte luči, nežno ga vzemite v naročje, nahranite in položite nazaj v posteljico. Nanj položite roko, ki mu bo dala občutek toplote in varnosti.
Zapomnite si, da dojenčki spijo v intervalih. V prvih mesecih 2-4 ure, nekateri že po tretjem mesecu spijo tudi do 6 ur skupaj. Večina pa z daljšimi spalnimi obdobji začne šele po prvem letu starosti.

Pred spanjem uporabite rutino

Dojenčki imajo radi rutino in predvidljivost. Rutine so izvrstno orodje s pomočjo katerega boste otrokom pomagali zaspati. Nekateri starši zapisujejo urnik otrokovega spanca, saj tako lažje prepoznajo moteče dejavnike.
Da bo otrok zvečer prijetno utrujen in pripravljen na spanec, čez dan vključite čimveč aktivnosti: pojte mu, nosite ga, igrajte se z njim, plešite… (PS: če omaga, pa brez vesti zaspite z njim).Pred spanjem ga umirite, nahranite, skopajte. Zapojte mu uspavanko, ujčkajte ga in zibajte, dokler ne zaspi. Potem pa tiho, tiho zapustite prostor.

Šumenje pomirja in uspava

Dojenčki v materinem telesu poslušajo številne zvoke. Poskrbite, da dojenček ne bo spal v povsem tihem prostoru. Pri uspavanju pomaga tako imenovani beli šum, ki posnema zvoke v maternici. Nekateri prisegajo na metodo uspavanja ob zvokih sesalca in sušilca za lase. Čeprav se sliši nenavadno, deluje. Starši iz veteranske sekcije, torej (vsi tisti, ki so uspešno preživeli prvo leto otrokove nespečnosti, so iznašli kup trikov, s katerimi so svoje ljubke (kričoče in vreščoče) kepice pripravili do mirnega spanca. In ko jih milo prosite, da delijo z vami svete skrivnosti, se radi namuznejo: če mi nismo spali, zakaj bi vam privoščili. Naj vas potolažimo: saj bo kmalu minilo in čez nekaj let se boste neprespanih noči spominjali le še z nasmeškom na ustih. Takrat boste že član starševske veteranske sekcije.