Nasveti za spanje

Novorojenček se pogosto zbudi zato, ker je lačen. Sploh v prvih tednih ga morate hraniti tudi ponoči. Ne delajte drame – bodite nindža mame! Ukrepajte hitro in učinkovito. K otroku pojdite ob prvih znakih prebujanja, ne prižigajte luči, nežno ga vzemite v naročje, nahranite in položite nazaj v posteljico. Nanj položite roko, ki mu bo dala občutek toplote in varnosti.
Zapomnite si, da dojenčki spijo v intervalih. V prvih mesecih 2-4 ure, nekateri že po tretjem mesecu spijo tudi do 6 ur skupaj. Večina pa z daljšimi spalnimi obdobji začne šele po prvem letu starosti.

Pred spanjem uporabite rutino

Dojenčki imajo radi rutino in predvidljivost. Rutine so izvrstno orodje s pomočjo katerega boste otrokom pomagali zaspati. Nekateri starši zapisujejo urnik otrokovega spanca, saj tako lažje prepoznajo moteče dejavnike.
Da bo otrok zvečer prijetno utrujen in pripravljen na spanec, čez dan vključite čimveč aktivnosti: pojte mu, nosite ga, igrajte se z njim, plešite… (PS: če omaga, pa brez vesti zaspite z njim).Pred spanjem ga umirite, nahranite, skopajte. Zapojte mu uspavanko, ujčkajte ga in zibajte, dokler ne zaspi. Potem pa tiho, tiho zapustite prostor.

Šumenje pomirja in uspava

Dojenčki v materinem telesu poslušajo številne zvoke. Poskrbite, da dojenček ne bo spal v povsem tihem prostoru. Pri uspavanju pomaga tako imenovani beli šum, ki posnema zvoke v maternici. Nekateri prisegajo na metodo uspavanja ob zvokih sesalca in sušilca za lase. Čeprav se sliši nenavadno, deluje. Starši iz veteranske sekcije, torej (vsi tisti, ki so uspešno preživeli prvo leto otrokove nespečnosti, so iznašli kup trikov, s katerimi so svoje ljubke (kričoče in vreščoče) kepice pripravili do mirnega spanca. In ko jih milo prosite, da delijo z vami svete skrivnosti, se radi namuznejo: če mi nismo spali, zakaj bi vam privoščili. Naj vas potolažimo: saj bo kmalu minilo in čez nekaj let se boste neprespanih noči spominjali le še z nasmeškom na ustih. Takrat boste že član starševske veteranske sekcije.

 

Deli naprej

Facebook
LinkedIn

Pridruži se družini dotica

Vabim te, da se pridružiš Družini Dotica in ne zamudiš uporabnih nasvetov in seveda ekskluzivnih ponudb.

Seveda bomo veseli, če boš z nami delila simpatične fotografije z našimi izdelki in povabila v naš družinski krog nove člane.

Ko se včlaniš ti pošljem kodo za popust, ki velja za prvi nakup.

Hvala, ker si z nami.

S prijavo se strinjaš, da boš občasno prejela e-poštna sporočila s koristnimi vsebinami za starše novorojenčkov, občasno pa tudi sporočila z marketinško vsebino.